fbpx

Blog vs social media: wat werkt beter voor jouw business?

Als je content ontwikkelt voor marketing, zijn er twee primaire soorten die bijna elk bedrijf nodig heeft: posts voor social media en blogs.

Als je je afvraagt welke beter is voor je bedrijf, kun je hieronder een idee krijgen. We kunnen alvast verklappen dat voor de meeste bedrijven de focus moet liggen op een combinatie van beide.

Wat is een blog?

Een blog bestaat uit artikelen dat wordt geplaatst op een periodiek bijgewerkte webpagina. Blogs worden gebruikt als middel om zoekverkeer naar websites te trekken vanwege de voortdurend bijgewerkte, relevante en interessante content.

In veel opzichten is het vergelijkbaar met een krant waar dagelijks of wekelijks nieuwe content beschikbaar wordt gesteld. Blogberichten zijn meestal minimaal 500 woorden lang, hoewel ze kunnen oplopen tot 2000 woorden, afhankelijk van het onderwerp en het formaat.

Veel blogberichten bevatten afbeeldingen, trefwoorden, links naar andere berichten of producten, en kunnen reclame bevatten om de online verkoop te stimuleren.

Wat zijn social media berichten?

Social media berichten zijn elk type bericht dat wordt toegevoegd aan een kanaal op een sociale media platform. De vorm van de post wordt bepaald door het platform. Bijvoorbeeld, Twitter posts kunnen maar maximaal 280 tekens per post hebben, terwijl Facebook geen limiet heeft op de lengte van de post.

Instagram is gespecialiseerd in fotoposts, terwijl andere, zoals Youtube, alleen videocontent toestaan. Veel platforms staan opties voor multimedia-content toe, maar elk platform heeft zijn eigen beperkingen.

Het doel van berichten op sociale media is om de aandacht te trekken van mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp van het bericht en hen te linken naar je website. Veel bedrijven en individuen richten zich op een specifieke reeks onderwerpen in een poging om een publicatie bij een bepaald publiek te cultiveren. Door dit te doen krijgen ze invloed en kunnen ze de verkoop en betrokkenheid stimuleren.

De voordelen van blogs

Blogposts zijn om verschillende redenen een gangbare keuze voor websites. Omdat blogs regelmatig worden bijgewerkt, maken ze websites relevanter voor zoekmachines. Zoekmachines scannen regelmatig webpagina’s die al geïndexeerd zijn op zoek naar nieuwe inhoud. Actieve sites die regelmatig updates ontvangen worden belangrijker geacht dan statische websites, zodat ze hoger scoren in SEO beoordelingen. Bedrijven gebruiken deze methode om hun websites hoog in de SEO-ranking te houden.

Bedrijven gebruiken ook blogberichten om bijgewerkte informatie aan hun websites toe te voegen. Het is een effectieve methode om klanten voor te lichten, een publiek van geïnteresseerde klanten op te bouwen, en de verkoop van producten en diensten te stimuleren. Hoe meer een bedrijf klanten kan voorlichten over zijn producten en gespecialiseerde diensten, hoe meer ze gemotiveerd zullen zijn om bij hen te kopen.

In tegenstelling tot berichten op sociale media bieden blogberichten langer durende inhoud voor websites. Berichten in sociale media zijn vaak situationeel en gebeurtenis-gestuurd, zodat de inhoud snel irrelevant wordt. Blogberichten zijn op zichzelf staande ervaringen en kunnen relevant blijven zolang het onderwerp van het bericht nog relevant is. Veel bedrijven vertrouwen op dit feit om een blijvende online aanwezigheid te ontwikkelen door op zichzelf staande ervaringen te bieden rond een centraal thema. Daarom wordt het een blijvende bron voor klanten om over een specifiek onderwerp te leren.

Blog posts hebben ook de voorkeur omdat ze over het algemeen langer zijn, waardoor het mogelijk is meer inhoud te bieden om een punt uit te leggen. Veel onderwerpen vereisen lange uitleg en gedetailleerde analyses om nuttig te zijn. Blogberichten maken het mogelijk om alles over een onderwerp in één bericht uit te leggen, waardoor ze nuttiger zijn en een complete bron voor lezers vormen.

Nadelen van blogs

Hoewel blogberichten de standaardoptie zijn, is er één duidelijk nadeel – blogberichten kosten tijd en middelen om te maken. Sommige vereisen uitgebreid onderzoek om gezaghebbend te schrijven. Dit betekent dat het meer middelen kost om een enkele blogpost te maken dan om talloze berichten op sociale media te maken.

Beperkingen van blogs

Blogposts hebben ook verschillende beperkingen. Een blogpost is het meest effectief als er een bestaand publiek is. Het opbouwen van een publiek voor een blog vergt tijd en zorgvuldige cultivering. Als het publiek eenmaal bestaat, worden de berichten effectiever. Het is echter moeilijker om een blogbericht voor een kijker te krijgen dan een bericht op sociale media dat door dezelfde persoon wordt gezien.

Blogposts zijn ook beperkt tot verspreiding en zichtbaarheid via zoekmachines. Sociale media platforms hebben hun eigen distributienetwerken, terwijl blogs dat over het algemeen niet hebben. Ze zijn afhankelijk van zoekmachines om kijkers te trekken.

Voordelen van Social Media Posts

Social media posts zijn een favoriete marketingmethode omdat ze gemakkelijker te produceren zijn en de kans hebben een groot publiek te bereiken. Social media berichten worden meestal gemaakt met korte inhoud. Daardoor zijn ze sneller en gemakkelijker te produceren. Deze berichten zijn ook gemakkelijker te consumeren, zodat kijkers er de voorkeur aan geven voor snellere, interessantere inhoud. De juiste post kan snel viraal gaan of zich in brede sociale kringen verspreiden. Een virale post bereikt een breder publiek met meer sociale impact en geloofwaardigheid, wat resulteert in een hogere ROI. Social media posts worden ook gebruikt in betaalde advertenties, waardoor ze gemakkelijk te plaatsen zijn.

Nadelen van social media posts

Het grootste nadeel van social media posts is dat ze lang blijven hangen. Er zijn wereldwijd miljoenen posts per dag en ze bieden weinig in inhoudelijke relevantie op lange termijn. Iedereen gaat snel naar het volgende, waardoor social media posts een korte levensduur hebben. Dit maakt het moeilijker om verkoop of betrokkenheid te stimuleren, omdat kijkers de berichten zo snel verlaten.

Beperkingen van berichten in social media

Een andere beperking van berichten in sociale media is dat ze voor verspreiding volledig afhankelijk zijn van hun sociale media platforms. Zoekmachines vinden het moeilijk om berichten op sociale media te indexeren, dus er is weinig platformoverschrijdende betrokkenheid van het publiek omdat zoekmachines berichten niet buiten hun eigen platform kunnen promoten. Dit betekent dat bedrijven een aparte online aanwezigheid nodig hebben op elk van de sociale media platforms die ze willen gebruiken.

Producten vs. Diensten

Of een bedrijf prioriteit moet geven aan social media boven blogs kan afhangen van wat de business verkoopt. Voor een bedrijf dat producten verkoopt, kunnen sociale media een belangrijker middel zijn om het product op een visuele manier te demonstreren aan een publiek dat het anders misschien niet zou kennen. Bijvoorbeeld door social media te gebruiken om een verf voor huisdieren te laten zien aan nieuwe klanten, die het innovatieve en leuke idee vervolgens kunnen delen met hun vrienden. Gewone mensen scrollen door hun social media feeds en “Like” of “Volg” het merk omdat het voor hen interessant is. De meeste producten kunnen immers overal waar een klant woont worden verzonden.

Voor dienstverlenende bedrijven kan dit soms moeilijker zijn. Een loodgietersbedrijf is bijvoorbeeld gelokaliseerd. De meeste Facebook-gebruikers gaan niet op pad om de social media posts van elk loodgietersbedrijf dat Facebook gebruikt te vinden en leuk te vinden, vooral als het buiten hun verzorgingsgebied ligt. Blogposts met SEO-content over veel voorkomende loodgietersproblemen en geo-tags over het relevante servicegebied zouden beter vindbaar zijn als blogpost.

B2B vs. B2C

Bij B2B-bedrijven moet de focus op social media genuanceerder zijn. De meeste beschikbare gebruikers van sociale media zijn niet de besluitvormers van een bedrijf. Als je veel investeert in een social media reclamecampagne voor een B2B bedrijf, kun je uiteindelijk veel geld verspillen aan een ineffectieve campagne die geen juiste mensen bereikt. LinkedIn is een goed platform voor social media berichten en kan meer voordeel opleveren voor B2B bedrijven. Dit is een effectief platform voor bedrijven die zich willen positioneren als thought leaders binnen hun markt. Deze strategie kan direct invloed hebben op jouw verkopen.

Voor B2C-bedrijven kunnen social media een heel effectieve manier zijn om een nieuw product onder de aandacht van klanten te brengen. Social medianetwerken, zoals Facebook, Tiktok en Twitter, zitten vol met consumenten. Zelfs de besluitvormers bij bedrijven worden consumenten op social media netwerken.

Wat is nou de beste manier?

Voor de meeste bedrijven is het een goed idee om zowel social media posts als blog posts te gebruiken in een goed afgerond content marketing plan. Het maken van hoogwaardige blogberichten voor verspreiding op de website van je bedrijf kan je bedrijf positioneren als marktleider en helpen om in contact te komen met nieuwe klanten. Je kunt blogberichten schrijven die kunnen worden gedeeld via social media netwerken om meer originele content op social media te pushen op een manier die beide ten goede komt.

Als je bedrijf meer online verkeer en betrokkenheid wil stimuleren, dan is een combinatie van blogberichten en berichten op social media waarschijnlijk je beste optie. Door systemen te combineren kun je je publiek uitbreiden en inhoud in lange vorm aanvullen met korte uitbarstingen van betrokkenheid. Welke methode je ook kiest, je zult alles moeten weten over de verschillende methoden. Bekijk de grootste influencers in je vakgebied om te zien wat zij doen en hoe je die technieken voor jezelf kunt benutten.

Wil jij graag alles uitbesteden aan professionals? Neem dan contact op met één van onze creators.