fbpx

Wat het MKB moet weten voordat ze werken met marketing agencies

Laat mij jou een geheim vertellen over wat marketing agencies niet willen dat je als MKB’er weet. De meeste willen geen verantwoording afleggen voor het opstarten of uitbreiden van jouw marketing activiteiten om jouw bedrijf te laten groeien. Ze denken dat door het maken van een mooie website of unieke content jouw online verkopen gaan groeien.

Denk bijvoorbeeld aan merkbekendheid campagnes, unieke tone-of-voice hebben binnen jouw markt of het creëren van een perfect logo. Daarmee verkopen ze dat het voornamelijk gaat om jouw merk uitbouwen door elke marketing activiteit toe te passen die ze kennen.

Het MKB moet beter geïnformeerd worden over marketing

Het probleem hiermee is alleen dat het voor grote bedrijven compleet anders werkt als dat het zou werken voor het MKB. De meeste kleine bedrijven hebben namelijk geen herkenbaar merk buiten hun directe omgeving.

Vaak laten deze marketing agencies niet zien hoe jij jouw investering op de marketing activiteiten terug kunt verdienen. Zelfs wanneer jij zelf ook nog veel werk zou moeten verrichten zoals het aangeven van ideeën of ook nog de content moet (laten) produceren.

Ze laten jou niet exact zien wat hun strategie is om meer geld voor jou te kunnen verdienen en vragen je niet hoeveel je zou willen verdienen elk kwartaal of zelfs in de nieuwe maand. Geen idee dus hoe ze marketing activiteiten kunnen opzetten om interactie te generen zodat je daarop analyses kunt maken om jouw ideale klant naar voren te laten komen.

Daarbij komt nog eens kijken dat je ook nog eens veel geld moet neerleggen om deze diensten allemaal af te nemen. Ze gaan ervan uit dat jij geen verstand hebt van hoe marketing werkt en spelen in op jouw mogelijke onzekerheid hierover.

Grote marketing agencies durven zelfs meer dan € 20.000 te vragen voor alleen een nieuwe website omdat zij dit 1x hebben mogen vragen bij een multinational of overheidsproject. Dan krijg je mooie nieuwe kleurtjes, ‘unieke” teksten, bewegende elementen en een nieuw logo. Zonder eerst na te denken over wat voor impact het heeft op SEO, conversie en nog belangrijker jouw huidige en potentiele klanten.

Maken daarnaast ook geforceerde employer branding video’s waar jouw werknemers en mogelijke nieuwe hires absoluut niet geïnteresseerd in zijn. Puur en alleen om jou als betalende klant in het zonnetje te zetten terwijl de focus juist moet liggen op het aantrekken van nieuwe klanten.

Tegenwoordig zie je ook veel influencer agencies die alleen kijken naar volgers en niet eens analyseren hoeveel engagement de afgelopen post van een jaar hebben gehad om te kijken wat de mogelijke ROI kan zijn.

Hoe kunnen marketing agencies het MKB echt helpen?

Marketing agencies moeten zich alleen focussen op 1 ding en dat is het uitlichten van jouw ideale klanten en daaromheen marketing creëren. En dus laten zien wat de problemen van jouw klanten zijn en laten zien dat jouw bedrijf de beste oplossing biedt.

Er zijn gelukkig veel manieren om dit probleem op te lossen maar bij Latourmedia kennen we er maar één, en dat is altijd starten vanuit een duidelijke strategie waarbij je voor meer dan 2 jaar weet wat er moet worden gedaan. Wat de activiteiten kunnen opleveren en wanneer je dit kan verwachten.

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd eerst een strategie bepaalt voordat je aan de slag met marketing activiteiten. Dit scheelt zowel op de korte als lange termijn veel tijd en geld die je als MKB’er hard nodig hebt in de huidige markt.

Wil je graag eens een keer sparren over wat jouw bedrijf nodig heeft om te groeien? Neem dan eens contact op met één van onze marketing consultants en plan direct een call in wanneer dat jou uitkomt.