fbpx

User Generated Content met Tiktok en Instagram influencers

Influencer marketing is de volgende grote marketing tool voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe nichemarkten. Maar waarom is het nou echt belangrijk voor jou als bedrijf?

Stel je voor dat 800 miljoen mensen in 155 landen verliefd worden op jouw product. Klinkt dat niet te mooi om waar te zijn? In deze blog lees je hoe je het vak van influencer marketing onder de knie krijgt en succes boekt op deze social media platformen.

TikTok of Instagram?

Veel bedrijven zijn tegenwoordig al bekend met Facebook en Instagram. Instagram wordt al jaren gebruikt door bedrijven om te laten zien wat klanten kunnen kopen en welke personen er achter het bedrijf zitten. Alleen is het voor de meeste bedrijven nog steeds lastig om aansluiting te vinden met de gebruikers. Dit komt voornamelijk doordat ze geen user generated content gebruiken.

Maar gelukkig kunnen bedrijven de hulp inschakelen van ervaren ‘influencers’ die graag content creëren voor potentiële klanten. Eerst werd daar Instagram uitsluitend voor gebruikt maar nu groeit Tiktok toch steeds meer in gebruikers.

Wat TikTok uniek maakt, is dat het kwaliteitscontent beloont boven al het andere. De geavanceerde AI-algoritmes leren het gedrag en de voorkeuren van de gebruiker en bieden vervolgens zeer gepersonaliseerde video-feeds.

Aangepaste feeds en authentieke content maken TikTok verslavend. Onboarding van de app is ook heel anders dan de andere apps. Het brengt je direct naar de content zonder je aan te melden en haakt je meteen.

Een ander voordeel van TikTok is dat het iedereen in staat stelt om een maker te worden, ongeacht de technische vaardigheden. Vergeleken met Instagram of Snapchat is TikTok veel eenvoudiger te gebruiken voor het bewerken en uploaden van content.

Gebruikers kunnen context aanbrengen door remixen te maken, tekst, speciale effecten en muziek aan hun video’s toe te voegen, en ze delen op andere social media-kanalen. Zo heeft de connectie met Instagram een belangrijke rol gespeeld in de populariteit van TikTok, aangezien duizenden gebruikers TikTok-video’s delen op Instagram stories.

TikTok is een plek waar Generatie Z zich kan uitdrukken, content kan creëren waar ze van houden, kan samenwerken en met anderen in contact kan komen. In tegenstelling tot Instagram, waar iedereen zijn “foto-perfecte” leven lijkt vast te leggen, houden en steunen gebruikers op TikTok echte en authentieke content die betrekking heeft op hun dagelijks leven.

Op TikTok heb je altijd iets nieuws te ontdekken. Elke minuut post iemand een nieuwe grap, een nieuw dansje, een nieuwe uitdaging, een nieuwe meme. Gebruikers vullen de app met user generated content, dat kan van alles zijn, van lip syncs tot goofy video’s. Het is dan ook geen verrassing dat 90% van de gebruikers dagelijks inlogt op TikTok en gemiddeld 52 minuten per dag op het platform doorbrengt.

Wat maakt TikTok Influencer Marketing anders?

Instagram is een beproefde en geteste manier voor marketeers om hun publiek te bereiken via influencer marketing. Als gevolg hiervan gebruikt 79% van de merken nog steeds Instagram influencers om hun producten en diensten te promoten.

Het werken met TikTok influencers verschilt van Instagram influencers. De content die werkt op Instagram kan op TikTok elke engagement krijgen. Het bouwen van een succesvolle influencer campagne vereist een strategie op hoog niveau.

Hier is wat je moet weten over de verschillen tussen TikTok en Instagram Influencer marketing:

TikTok is een platform met alleen video. Op Instagram maken bedrijven gebruik van verschillende contentvormen, waaronder foto’s, verhalen, feeds en IGTV-kanalen. TikTok stelt gebruikers echter in staat om video’s te maken die vier keer langer zijn dan de 15-seconden limiet van Instagram stories.

Hoewel IGTV gebruikers in staat stelt langere video’s te maken, hebben Instagram influencers deze functie nog niet op grote schaal omarmd.

TikTok is populair vanwege de leuke user generated content die zich richt op originaliteit en humor. De hashtag challenges zijn uniek voor TikTok en stellen influencers in staat om hun aanhang in een paar dagen exponentieel te laten groeien.

Het algoritme van TikTok kan een campagne van een influencer van de ene op de andere dag viraal maken. Op Instagram duurt het maanden, zo niet jaren, voor influencers om hun aanwezigheid op te bouwen.

Het succes van een influencer marketing campagne op Instagram hangt grotendeels af van de populariteit van de influencer. Bijgevolg is populair worden op TikTok met uitdagingen en originele user generated content gemakkelijker dan op Instagram.

Instagram-influencers steken meer energie in stijl en beeldmateriaal dan in alledaagse content. Als bedrijven met hen werken, richten ze zich op productafbeelding en -presentatie. Instagram-gebruikers reageren goed op gesponsorde posts en gaan hierop in.

Op TikTok verwachten gebruikers originele content zonder branding of marketing. Dus als je werkt met TikTok-influencers, moet je marketingboodschap subtiel zijn. Focus op productgebruik in plaats van op de productafbeelding.

Op TikTok duiken elke week nieuwe trends op, maar sommige contentformats blijven populair. Deze formats zijn onder andere uitlegvideo’s, lip-syncing video’s, en trending hashtag challenges. Vergeleken met TikTok zijn de trends op Instagram stabieler. Instagram-influencers bezetten hun specifieke niche en hebben een publiek dat consistente content verwacht.

Vanwege de steeds veranderende trends posten TikTok-gebruikers meerdere stukjes content per dag. Maar op Instagram is te veel posten een zekere manier om ontvolgd te worden.

Nu je de belangrijkste verschillen tussen influencer marketing op TikTok en Instagram begrijpt. Het is tijd om je influencer marketing strategie te ontwerpen.

Hoe bouw je een Influencer Marketing Strategie

Influencer marketing staat nog in de kinderschoenen in vergelijking met andere tools. Dus de meeste marketeers missen best practices of beproefde en geteste methoden om een winnende strategie op te bouwen.

Na het bekijken van verschillende succesverhalen van bedrijven, hebben we de volgende tips samengesteld om je te helpen een influencer marketing strategie op te bouwen:

  • Bestudeer het platform en beslis of je een relevant publiek zal bereiken via marketing op een plarform. Onderzoek en beslis of je bedrijf klaar is voor een campagne en of het platform goed bij je merkimago past.
  • Bepaal de KPI’s van je campagne om de ROI te meten. KPI’s kunnen zijn: betrokkenheid, naamsbekendheid, verkoop, lancering van een nieuw product, etc.
  • Kies jouw campagnetype en bepaal welke formats het beste bij jouw merk passen. Hoewel hashtag challenges van de ene op de andere dag viral kunnen worden, kun je ook overwegen om duetten of uitleg video’s op te nemen als ze bij je product passen. Het is cruciaal om een contentstrategie te ontwikkelen die consistent is met het profiel van de influencer.

Hoe start je een influencer marketingcampagne?

Zodra je jouw initiële contentstrategie hebt vastgesteld, moet je op zoek gaan naar de juiste influencers om jouw marketingcampagne te lanceren. Hieronder lees je tips voor het vinden van influencers:

  • Ga naar de Creator Marketplaces en vraag toegang tot de platformen. Marketplaces hebben veel filters om je te helpen een influencer te vinden die bij je past. Het platform stelt je in staat om gegevens over het publiek van de maker te achterhalen, zoals demografie en locatie.
  • Overweeg andere tools om micro-influencers op TikTok of Instagram te vinden. Kies voor een agency zoals Latourmedia die al contact heeft met meerdere influencers. Of gebruik Google of hashtag zoeken op het platform om influencers te vinden op relevante hashtags. Je kunt bijvoorbeeld influencers ontdekken die gesponsorde content aanbieden door te zoeken op de #ad tag.
  • Als je eenmaal influencers voor je campagne hebt gevonden en geselecteerd, investeer dan tijd in het onderzoeken wat zij voor jou kunnen betekenen. Het aantal volgers alleen zal je niet genoeg inzicht geven om te beslissen of de influencer een goede fit is voor je campagne. Ga dus verder dan vanity metrics en onderzoek de inhoud en geschiedenis van de influencer. Controleer hun eerdere merkpartnerschappen, de kwaliteit van hun user generated content en hun engagementpercentages. Bestudeer hun publiek om er zeker van te zijn dat het overeenkomt met dat van jou.
  • Pitch geselecteerde influencers om samen te werken met jouw bedrijf. Personaliseer je boodschap en schets de voordelen van deze samenwerking voor de influencer. Als je de vorige stappen hebt gevolgd en grondig onderzoek hebt gedaan, zal het gemakkelijk voor je zijn om in contact te komen met de influencers die betrekking hebben op jouw merk.
  • Bepaal de voorwaarden van de samenwerking met de influencer. Het is van vitaal belang om het eens te worden over specifieke deliverables en toestemming om de content van de influencer te hergebruiken. Je moet het doel van de campagne en de boodschap die je wilt dat de influencer overbrengt schetsen. Schrijf een beknopte maar duidelijke briefing voor de influencer om jouw verwachtingen van de marketingcampagne te beschrijven.
  • Als laatste: zorg ervoor dat je het creatieve proces niet beheerst en de creativiteit van de influencer niet inperkt. Wees flexibel en laat de influencer de storytelling doen. Jouw gesponsorde content zal resoneren met het publiek van de maker. En je behoedt jouw merk ervoor dat het niet authentiek overkomt.

Tot slot

Ik hoop dat deze blog je een goed beeld geeft van wat influencer marketing is, hoe user generated content werkt en wat je ermee kunt doen. Nu is het aan jou om de volgende stap te zetten.