fbpx

Waarom marketing automation jouw business naar het volgende niveau gaat tillen

Nu de wereld steeds verder groeit, zullen de beproefde digitale marketingmethodes niet volstaan om jouw klanten voor je te winnen. Een van de belangrijkste redenen waarom de grote bedrijven succes hebben, is omdat ze digitale marketing automation in hun processen integreren. Dus als je er nog niet mee bezig bent, is nu het moment om ermee te beginnen.

Wat is marketing automation?

Marketing automation is het proces waarbij bepaalde software wordt gebruikt om terugkerende marketingactiviteiten te automatiseren en gepersonaliseerde ervaringen te bieden aan potentiële klanten. Verwacht wordt dat de marketingautomatiseringindustrie in 2026 een ongelooflijke 19,66 miljard euro zal hebben bereikt, een astronomische groei van 19,2 procent ten opzichte van 2022.

Een geavanceerde techniek die is uitgevonden om marketeers te helpen bij het vastleggen van leads, het opvoeden van leads door de marketing funnel, het bestuderen van hun gedrag en de algehele campagneprestaties, heeft marketing automation veranderd in de manier waarop bedrijven werken. Bovendien, door marketeers in staat te stellen om cross channel marketing te gebruiken, ben je nu in staat om consistente en kwalitatieve klantervaringen te creëren.

Waarom is markering automation zo belangrijk voor de toekomst van jouw bedrijf?

91 procent van de marketeers schrijft het succes van hun online marketingcampagnes toe aan marketing automation. Vier op de vijf gebruikers van marketing automation zagen hun conversiepercentage met maar liefst 77 procent toenemen. Hiervan is 63 procent van de marketeers van plan hun budgetten te verhogen om hun marketinginspanningen te stimuleren.

Van het helpen verhogen van de efficiëntie van de processen, het optimaliseren van de productiviteit, het verbeteren van de databasekwaliteit en het verbeteren van jouw campagnebeheer tot het meten van jouw campagneprestaties, het afstemmen van de verkoop- en marketinginspanningen en het stimuleren van jouw marketingrendement op investering (ROI), er zijn ontelbare voordelen voor jouw bedrijf.

Hieronder lees je 5 van de beste marketingautomatiseringsstrategieën om jou te helpen groeien groeien.

Lead nurturing

Bedrijven willen dat hun klanten groeien van gewone bezoekers naar leads, kopers en zelfs hun promotors. Maar deze transformatie gebeurt niet van de ene dag op de andere. Lead-nurturing, een cruciaal onderdeel van inbound marketing, is een relatieopbouwproces waarbij een bedrijf marketingmethoden gebruikt om prospects om te zetten in kopers en promotors.

Voordat we verder gaan, laten we eerst uitleggen waarom jouw bedrijf lead nurturing moet omarmen. De meeste website bezoekers zijn niet klaar om een aankoop te doen bij jouw bedrijf de eerste keer dat ze jouw website bezoeken. Je kunt enorme kansen op merkgroei mislopen als je geen concrete strategie hebt om jouw prospects het hof te maken.

Lead nurturing is een van de essentiële groeimarketingstrategieën en eerste stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat jouw prospects het einde van de marketing funnel bereiken. Lead nurturing helpt bedrijven 50 procent meer verkopen te genereren, en verlaagt het de lead-acquisitiekosten met 33 procent. Bovendien wordt 47 procent van de grotere aankopen gedaan door nurtured leads in vergelijking met leads die niet nurtured zijn.

Van het optimaliseren van de landingspagina’s, sociale accounts en websites, tot het minimaliseren van bounce rates, het creëren van krachtige oproepen tot actie (CTA’s), en het creëren van waardevolle content, lead generatie kan je helpen jouw conversie drastisch te verhogen. Als je het lead nurturing proces wilt azen, maar niet weet hoe je dat voor elkaar krijgt, zal het samenwerken met een marketing automatiseringsbureau zoals Latourmedia je bedrijf helpen dit voor elkaar te krijgen.

Lead scoring

Aangezien niet alle leads geïnteresseerd zijn in de aankoop van jouw producten, is het een goed idee om jouw tijd en middelen te investeren in degenen die waarschijnlijk zullen converteren. Lead scoring, een belangrijk onderdeel van marketing automation, helpt jouw bedrijf dat doel te bereiken.

Lead scoring kent een waarde toe aan leads en deze waarden zijn afhankelijk van klantgedrag, demografische gegevens en andere attributen. Wanneer je de waarden optelt, krijg je een score voor elke lead. Als de score van de lead binnen het gewenste bereik valt, onderneem je actie en ga je verder met lead nurturing.

Door lead scoring toe te passen kan jouw bedrijf de verkoopefficiëntie verbeteren en jouw marketingeffectiviteit verhogen door inzicht te geven in jouw prospects. Door dit te doen, kan je het potentiële rendement op investering (ROI) meten en marketeers in staat stellen weloverwogen beslissingen te nemen.

Er is een klantacquisitiekost waarin bedrijven moeten investeren tijdens het leadgeneratieproces. Met lead scoring kun je de belangrijkste marketingactiviteiten identificeren die meer gekwalificeerde leads opleveren, prospects segmenteren en met hen communiceren op basis van hun verkoopbereidheidsfactor. Deze werkzaamheden zullen je helpen kosten te besparen op klantenwerving, en meer inkomsten te genereren.

Getriggerde e-mails

Getriggerde e-mails zijn geautomatiseerde e-mails die naar prospects worden gestuurd op basis van de actie die zij op jouw website of landingspagina’s ondernemen. Ook bekend als het geautomatiseerde gedragsproces, zijn getriggerde e-mails een uitstekende strategie voor marketeers om prospects te informeren over wat ze nu moeten doen en hoe ze meer informatie kunnen krijgen, of om ze aan te moedigen hun aankoop te voltooien .

Er zijn een paar redenen waarom getriggerde e-mails een must-have zijn, waaronder om:

 • Het vertrouwen van prospects op te bouwen
 • De relatie tussen klant en bedrijf te versterken
 • Aan verwachtingen te voldoen
 • De klantretentie te verhogen

Getriggerde e-mails zijn getuige van 70,5 procent meer e-mail open rates en 152 procent meer click-through rates in vergelijking met andere soorten e-mails, zoals vermeld door Campaign Monitor. Bovendien is 75 procent van de inkomsten uit e-mailmarketing het resultaat van dit proces. Het negeren hiervan kan jouw bedrijf veel geld kosten.

De beste momenten om trigger-e-mails te versturen zijn:

 • Wanneer prospects zich registreren of inschrijven voor uw dienst via welkomstmails
 • Wanneer ze transacties verrichten
 • Wanneer je verlaten producten in hun winkelwagens ontdekt
 • Wanneer je klanten opmerkt die al een tijdje niet meer actief zijn geweest
 • Om de verjaardagen en jubilea van jouw klanten te vieren
 • Door trigger-e-mails in te stellen voor vooraf gedefinieerde klantacties en -gebeurtenissen kun je de levenscyclus van jouw klanten verbeteren, de betrokkenheid van jouw publiek vergroten en tegelijkertijd de verkoop stimuleren. Door samen te werken met experts op het gebied van groeimarketing die marketingautomatiseringsoplossingen bieden, kun je de beste strategie voor jouw getriggerde e-mails uitwerken.

Gepersonaliseerde website-content

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de klanten geneigd is producten en diensten te kopen van merken die gepersonaliseerde ervaringen bieden.

Personalisering van de content is een onderdeel van adaptieve marketing die een aangepaste ervaring creëert voor elke prospect. Dynamische content in combinatie met marketing automation stelt je in staat om in jouw e-mails en websites relevante content weer te geven die het beste past bij de eigenschappen van de prospect.

Een van de beste manieren om jouw leads content op maat te bieden, is door ze te segmenteren op productcategorieën, bedrijfsverticals, buyer persona’s, de aankoopgeschiedenis en loyaliteit van klanten, de fase van de reis van de koper, enzovoort. Door uw segmentatie te verdiepen, kun je meer mogelijkheden identificeren om content op maat te presenteren.

Laten we zeggen dat je een online kledingwinkel voor mannen en vrouwen runt. Wanneer de gebruiker zijn geslacht aangeeft wanneer hij zijn voorkeur op jouw site selecteert, moet de website relevante producten aan de gebruiker laten zien op basis van zijn geslachtsvoorkeur. Dit is content personalisatie, en een van de meer elementaire manieren om dit te doen.

Wanneer jouw bedrijf relevante content aanbiedt aan websitebezoekers, presenteert het een kwaliteitservaring. Als je dit als basis maakt voor jouw automatiseringsstrategie voor contentmarketing, kan je meer doelgroepen beter bereiken en jouw conversies verhogen.

Resultaten bijhouden

Veel bedrijven die marketing automation hebben geïntegreerd, vinden het echter moeilijk om hun automatiseringsprestaties te meten. Door zorgvuldig de belangrijkste metrics te monitoren die jouw bedrijfsdoelstellingen dicteren, kun je de prestaties van jouw marketing automation meten zonder veel gedoe.

Aan de andere kant moet je controleren op variabelen in processen zoals de reikwijdte van jouw contentproductie, slechte doelgroepsegmentatie, de betrouwbaarheid van jouw automatiseringssoftware, de efficiëntie van jouw team, de afstemming tussen verkoop en marketing en nog veel meer zaken die de resultaten van jouw marketing automation kunnen aantasten.

Probeer dergelijke inefficiënties te neutraliseren om jouw algehele productiviteit te verbeteren. Zodra je er zeker van bent dat deze problemen zich niet zullen voordoen, kun je verder gaan met het volgen en meten van jouw automatiseringsprestaties. Daarvoor moet je ervoor zorgen dat de steekproef die je analyseert groot genoeg is om een statistische analyse op te baseren.

Enkele van de meetbare data die je nauwlettend in de gaten moet houden zijn:

 • Diversiteit van automatiseringsworkflows die je hebt gemaakt voor verschillende customer journey fases
 • De totale frequentie en het aantal activiteiten die in elk segment voorkomen
 • Open rate – controleer of jouw geautomatiseerde e-mails worden geopend
 • Click-through rate – analyseer of jouw prospects op uw CTA’s klikken
 • Conversiepercentage – bestudeer de conversiepercentages in verschillende marketingstadia
 • Siteverkeer – controleer of het verkeer naar jouw site of landingspagina’s is toegenomen of afgenomen
 • Inkomstengroei – bestudeer en observeer de inkomsten in de fasen voor en na marketingautomatisering

Wil je meer weten over wat marketing automation voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met 1 van onze High Level specialisten.